Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Bediüzzaman’nın tefsir anlayışını konu alan bir panel  düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesinde 28 Kasım Salı günü düzenlenen, Moderatorlüğünü Dekan Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe’nin yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz ve Uzman İdris Tüzün katıldı.

Panele konuşmacıları davet ederek başlayan Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, “Bediüzzaman, hiçbir zaman kendi şahsını ön plana çıkarmadığını, eserlerinin okunup insanların istifade etmesini istediğini” söyledi. Eserlerinin sadeleştirme adı altında manaların eksiltilmesine ve tahrifata uğratılmasına gönlü razı olmadığını söyleyip, eserlerinin aslı ile mahfuz kalmasını öğrencilerine tavsiye etmiştir.

 Bediüzzaman’ın hangi şartlarda yaşadığına değinerek konuşmasına değinen panelist Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, Üstad’ın Kur'an'dan ruhen uzaklaşan veya uzaklaştırılan insanları tekrar Kur'an iklimine geri çevirmek için büyük bir çaba gösterdiğini dile getirdi. Bediuzzaman, zihinleri kurcalayan sorulara akli ve kevnî delillere bol bol yer verdiği kitaplarında cevap vermiş ve okuyucularına yeni ufuklar açmıştır. Ayrıca anlaşılması zor konuları, verdiği somut örneklerle her yaştan ve kavrayıştan olan insanlara beyan etmiştir.

   Bediüzzaman, “İşarâtu’l-İ‘caz” isimli tek ciltlik eserini bir tefsir kitabı olarak kaleme almışsa da savaş ortamında baştan sona bir tefsir kitabı yazma imkanı bulamadığı için bu isteğinden vazgeçmiştir. Bu eser, 60 cilt olarak düşündüğü tefsire ancak küçük bir mukaddime niteliğinde kalmıştır. Klasik tarzda ayetlerin tefsirini yapmasa da gerek bu eserinde gerekse Külliyat’ında ayetlerin manevi vecihlerine işaret ederek okuyucusuna tefekkür kapılarını açmıştır.  

Diğer panelist Uzman İdris Tüzün ise “Bediuzzaman’ın önceleri kendisine farz olan ilmi öğrenmekle yetindiğini ancak yaşadığı birkaç olay üzerine insanlara Kur’an’ın güzel bir şekilde anlatılması gerektiğini fark ederek gayretlerini bu yönde artırdığını” söyledi. Ayrıca “Kur’an’a ve İslam’a yöneltilen okları bertaraf etmek için inananları eserleriyle bilinçlendirdiğine, kalemiyle mücadele ederek İslam’ın ve Müslümanların galip gelmesi için büyük katkı sağladığına” değindi.




                         

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ (ÖNERİ-İSTEK-ŞİKAYET BİLGİ TALEBİ)

BOLOGNA

 

ACİL DURUM TELEFONLARI

Acil Durum 7/24: 0533 156 97 26
Osmanbey Nizamiye: 0414 318 36 47