EBRU SANATI SEMİNERİ, UYGULAMA VE SERGİSİ
30 EKİM 2017 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ’NDE YAPILDI
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ve katkılarıyla tertiplenen ve çeşitli üniversitelerde de devam edecek olan 'Geleneksel Ebru Sanatları Semineri, Uygulama ve Sergi Etkinliği' projesinin ikinci ayağı Adıyaman Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
İlki Harran Üniversitesi’nde gerçekleştirilen semineri proje yürütücüsü Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu sundu.
Üniversite Merkezi Derslikler B1 ve B2 salonlarında gerçekleştirilen seminer, uygulama ve sergi çalışmalarına Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Gündoğar, Dekan yardımcıları ve öğrenciler katıldı. Projeye Adıyaman Üniversitesi Kadim Sanatlar Topluluğu destek verdi.
Seminer öncesi bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, sanata değer verilmesi gerektiğini belirterek, "Kendimizi eğitim-öğretim, ilim ve bilim alanında olduğu gibi sanat alanında da geliştirmemiz gerekiyor. Üstat insanlardan faydalanarak eğitimi özümseyerek gayret edersek sanat alanında da başarılı oluruz. Bu manada üniversite olarak bizlere ne görev düşerse üstlenmeye hazırız" dedi.
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Ebru Sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu tarafından 'Geleneksel Ebru Sanatları' adlı seminerle başlayan etkinlikte, misafirlere ebru sanatının tarihi geçmişi, İslam kültür ve medeniyet tarihinde ona atfedilen önem ve ebru sanatının icra edilebilmesi için gerekli olan malzemelerle ilgili bilgiler verildi. Yrd. Doç. Dr. Sabuncu sunumunda şu ifadelere yer verdi:
"Sanat, birçok alana yayılmış ve alt dalları olan bir bütündür. Ebru sanatı ise kâğıt sanatlarının sadece biri, tarihte önemli bir yere sahip olan sanat dallarından biridir. Osmanlı dönemine dayanan ve o dönemin kuralı olan usta-çırak ilişkisi mevcuttur ebru sanatında. Tarihi tespit edilmiş en eski ebru Topkapı Sarayı’nda bulunan Arifi’nin 1539 tarihli “Gûy-i Çevgan”  adlı eserindeki ebrulardır. En eski ebru örneği Ebru hakkında Türkçe kaleme alınmış bilinen en eski eser, 1615'ten sonra yazılan “Tertib-i Risale-i Ebru" adlı yazma kitapçıktır. Ebru sanatı sabır, sevgi ve emek gerektiren; ruhu dinlendiren bir sanattır."
 





                         

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ (ÖNERİ-İSTEK-ŞİKAYET BİLGİ TALEBİ)

BOLOGNA

 

ACİL DURUM TELEFONLARI

Acil Durum 7/24: 0533 156 97 26
Osmanbey Nizamiye: 0414 318 36 47